ComPaYa Társasjáték webbolt
FŐOLDAL BOLT JÁTÉKOK ÚTMUTATÓ HOGYAN VÁLASSZUNK? TÖRZSVÁSÁRLÓ KERESÉS LINKEK KAPCSOLAT KERESKEDŐKNEK ÁLLÁS

Bolt adatok: Ferenc körút 27. Telefon: 20/4281186 Nyitva: H-Cs: 11-19; P: 11-17; Szo: 10-14 Email: info@compaya.hu

Keresés névtöredék alapján


Csak raktáron:


Részletes keresés itt>>

 

Kosár

Üres!

Puerto Rico

Aranyásó, kapitány, polgármester, kereskedő, telepes, iparos, építész - melyik lennél legszívesebben egy új világban? Sikerül ott megvetned a lábadat? Netán megcsinálni a szerencsédet? Vajon a tieid lesznek a leggazdagabb ültetvények? Te emelteted a legértékesebb épületeket? Mert ez a célod: a lehető legnagyobb vagyon és tekintély megszerzése.

Memoir '44 / Mémoire 44, Memoir 44
 

Típus:

II. Világháború
Társasjáték

Játékmechanizmus:

Hadjárat/ Kártyával küzdelem
Kockavetés
Kézből gazdálkodás
Összedolgozó játék
Változó játéktér

Játékosok száma:

2 - 8

Játékidő:

30 perc - 30 perc

Kiadó:

Days of Wonder

Ajánlott korosztály:

12+

Doboz mérete:

30 x 30 x 8 cm

Angol verzió ára:

17990 Ft Megrendelésre!Rendelésre

Alternatív név

Mémoire 44, Memoir 44

Részletek a BoardGameGeek oldalán

Részletek a kiadó honlapján

Magyar szabály az interneten


db

Vissza a játéklistához


Ki ne ismerné azt a filmbéli jelenetet, amikor a normandiai partszakaszon a bunkerben őrt álló német katona megpillantja a ködből lassan elősejlő szövetséges csatahajókat, majd miközben eszeveszetten próbálja értesíteni a parancsnokságot becsapódnak az első lövedékek.

Igen, jól sejtitek. A normandiai partraszállás jelenetei peregnek.

1944. június 6. � a leghosszabb nap. Most nem azért ültem ide le, hogy elmeséljem a partraszállás történetét. Azt ismerhetitek a tankönyvekből is. Ha viszont végig játszátok az általam ismertetett játékot, garantálom, hogy új információkkal gazdagodtok. Miről beszélek? Mindjárt kiderül.

Arról a játékról írok most nektek pár sort, ami a D-nap 60. évfordulójára készült és elődjének sikerét viszi tovább.

A doboz tartalma
A Days of Wonder kiadó kitett magáért. A nagyméretű játéktáblát kihajtogatva az első dolog ami feltűnt, hogy a tábla kétoldalas. Az egyik oldalán egy tengerparti szakasz látható partraszállós küldetésekhez, a másik oldalon viszont már füves területet látunk. Az is azonnal feltűnt, hogy a tábla nem számítógéppel generált terepet mintázott, hanem, ha jól látom, akkor kézzel festett (vagy Photoshoppal). A játéktér hatszög alakú részekre (hex) van osztva. Egy vörös szaggatott vonal vágja a táblát 3 részre. Ez mutatja a jobbszárny, balszárny, illetve a középső frontszakasz helyét. Hogy miért fontos ez? Erre majd visszatérünk az akciókártyáknál.

Amint később kiderült több tábla kombinálásával, sokkal nagyobb terep kialakítására is lehetőségünk van, ami szintén nagyban növeli a lehetséges variációk számát.

Elsőre a terep nagyon egysíkú, de egy zseniális megoldással szinte végtelen változatosságú terepet ki tudunk alakítani a játékhoz tartozó külön felhelyezhető hex lapokkal. A lapokon különféle tereptípusokat (erdő, domb, bozótos, folyó, város) láthatunk. A lapkák design-ja szintén nagyon jó minőségű véleményem szerint. Mindegyik lap kétoldalas, más-más terepet mutatva.

Találhatunk még egyéb tereptárgyakat is. Bunkereket és hidakat is elhelyezhetünk a térképen.

A seregek. Két csapat küzd egymás ellen a MEMOIR �44-ben. A szövetséges haderő a német alakulatokkal méri össze erejét. Mindkét hadseregben háromfajta egység található. Gyalogság, páncélosok és a tüzérség. A gyalogság és a páncélosok mindkét seregben máshogy nézek ki, így nem csak a színük alapján lehet megkülönböztetni őket. A figurák kinézete teljesen jó, viszont az anyagukkal nem vagyok megelégedve. Nem kemény műanyag, mint a Rizikó, vagy a History of the World esetén, hanem egy félkemény gumiszerű anyagból kerültek kialakításra. Ennek köszönhetően kicsit deformálódnak. Nem a legjobb látvány a lefelé kókadó ágyúcső, vagy a talajt géppuskázó német katona. Játék közben ez abszolút nem zavar, de azért erre ügyelhettek volna.

Mindkét oldal rendelkezik saját tereptárgyakkal is. Homokzsák fedezék, szögesdrót akadály, illetve tankcsapdák teszik teljessé a palettát. A légierő teljesen kimaradt.

A készlethez tartozik néhány jelölő is, amelyekkel a különleges egységeket jelölhetjük meg. A német rohamosztagok, a brit ejtőernyősök, az amerikai Rangerek és a francia ellenállás katonái különleges képességekkel rendelkeznek a harcmezőn, ezek megkülönböztetésére szolgálnak a kis pajzs alakú lapocskák.

A doboz egyik legfontosabb része a 60 lapos kártyapakli. A kártyák segítségével tudunk seregeinknek parancsokat kiosztani. 40 szekció kártya, amelyekkel a front egy, vagy több részén állomásozó seregeinket aktiválhatjuk és 20 taktika kártya található a pakliban. A taktika kártyák általában különleges támadásokat és hadmozdulatokat tartalmaznak, melyek akár a küzdelem menetét is megváltoztathatják. Légicsapást mérhetünk ellenfelünkre, pusztító ágyútűzzel zilálhatjuk szét a seregét, vagy a vonalak mögé beszivárgó egységgel lephetjük meg az ellenséges sereget.

Igen praktikus ötlet a kártyatartó állvány, ami lehetővé teszi, hogy kártyáinkat jól átlássuk, és mindkét kezünk szabad legyen a hadmozdulatok végrehajtására.

A 8 speciális kocka a csaták lejátszásához szükséges. Fából vannak és kicsit régies hangulatúak.

A szabálykönyv igen jól megszerkesztett, szépen illusztrált. Semmi felesleges sallang. Nem kell több oldal rizsán átrágnunk magunkat, mert lényegre törő. A szabályok egyértelműek, ábrákkal is illusztrálva kerülnek magyarázatra. Villámgyorsan megtanulható. A szabálykönyv második fele tartalmazza a 16+1 küldetést. Minden küldetésnél egy pontos térképet kapunk a terep kialakításához, a harcoló felek egységeinek számával, illetve az adott scenario-hoz tartozó speciális szabályokkal, győzelmi feltételek ismertetésével. Igen jó ötlet, hogy a történelmi háttér is olvasható minden egyes küldetésnél.

A szabályok ismertetésére nem térek ki, az letölthető a játék hivatalos oldaláról is (www.memoir44.com). Dióhéjban csak pár szót.

A játékosok az akciókártyákkal aktiválhatják seregeiket. Például az egyik akciókártyát használva két egységet indíthatunk meg a jobb szárnyon, míg egy másik akciókártya minden frontszakaszon egy-egy egységet aktivál. Az egységek adott számú mezőt mozoghatnak. A mozgásra igen nagy hatással van a terep. Erdőbe belépve minden egységnek meg kell állnia, hiába lenne még mozgáspontja. Lőtávolságon belül lévő ellenséges egységekre tüzelhetünk is. A terep, illetve a távolság befolyásolja mennyi kockát használhatunk fel a támadáshoz. Ha a kockadobás során sikerült olyan ikont is dobnunk, mint az az egység, amire céloztunk, akkor találatot értünk el, és az ellenfélnek le kell vennie egy katonát/harckocsit stb. a megtámadott egységből.

A 16 scenerio-t végigjátszva egészen biztosan kellemes óráknak nézünk elébe.

Ha pedig ez nem elég, akkor a szabálykönyvön található egyedi kódot felhasználva regisztrálhatjuk magunkat a játék weboldalán, így újabb hivatalos és a játékosok által beküldött küldetéseket tölthetünk le. Ugyancsak itt találhatjuk meg a játék OVERLORD változatát is, ami küldetéseket és szabályokat tartalmaz arra az esetre, ha több táblát kombinálunk. A játék alapesetben kétszemélyes, de az OVERLORD szabályokat használva akár hatan is részt vehetünk a csatákban.

Amúgy a játék igen pörgős. Egy scenario lejátszása 30-60 perc, ami messze alatta marad egy durva harci játék több napos, hetes játékidejének.

A küldetések:
1. Pegasus bridge
2. Sainte Mere-Eglise
3. Sword Beach
4. Pointe-du-hoc
5. Omaha Beach
6. Mont Mouchet
7. Vassieux, Vercors
8. Opération Cobra
9. Opération Lüttich
10. Toulon - Campagne de Provence
11. Libération de Paris
12. Montélimar - Campagne de Provence
13. Arnhem Bridge
14. Arracourt
15. Saint-Vith, Ardennes
16. Trouée de Saverne, Vosges

A leírás Leaxe munkája.

Forrás: Játéklap


A Memoir '44 vásárlói a következő játékokat választották még:

BANG! Card Game

BANG! Card Game

Carcassonne

Carcassonne
(48253)

Ticket to Ride Európa

Ticket to Ride Európa
Ticket to Ride Europe, Zug um Zug Europa Neu 2005, Les Aventuriers du Rail Europe

Aranyásók - Szabotőr

Aranyásók - Szabotőr
Saboteur

Set

Set
A felismerés családi játéka

Castle Logix

Castle Logix

Camelot Junior

Camelot Junior
Camelot JR

Anti Virus

Anti Virus
Antivirus

Day & Night

Day & Night
Éjjel és Nappal

Pingvincsúszda

Pingvincsúszda
Penguins on Ice

Trükkös teher

Trükkös teher
Trucky 3

Qwirkle - Formák, színek, kombinációk!

Qwirkle - Formák, színek, kombinációk!

www.compaya.hu - A tárhelyet a WSB.HU tárhelyszolgáltató biztosítja.

Compaya Bt. 2005. - Minden jog fenntartva ©

BOLT

A bolt adataihoz kattintson ide

Kosár

Belépés

Név:
Jelszó:
Új regisztráció
Jelszóemlékeztető

Kategória választó

Társasjáték

Kártyajátékok

Kirakójátékok

Készségfejlesztő játékok

Smart Games fejlesztők

Gyerekjátékok

Kiegészítők és egyebek

Gyorslinkek

Játékok magyar leírással

Keresés

Akciós játékok

2020 újdonságok

Újdonságok

Heti újdonságok

Raktáron lévő termékek

Raktáron lévő társasjátékok

Raktáron lévő kártyajátékok

Raktáron lévő puzzlek

Friss raktárkészlet

Szállítás alatt

Kuruzslók Quedlinburgban

Kitchen Rush